Landelijk kenniscentrum voor mkb tegen cybercrime

 

De Nederlandse overheid heeft het Digital Trust Centre (DTC) in het leven geroepen. Dit kenniscentrum is vanaf 2018 voor alle mkb-bedrijven beschikbaar.

 

Het DTC richt zich op het verstrekken van informatie over bescherming tegen online aanvallen.

 

20 procent van alle mkb-bedrijven kreeg in 2016 te maken met een cyberaanval. Hackers proberen data van klanten te stelen, waaronder betaalgegevens van creditcards.

 

Het is vandaag de dag aan de onderneming zelf hoe zij de cybersecurity opzetten. Er zijn op dit moment nog geen wettelijke richtlijnen die de mate van beveiliging vaststellen.

 

Dit leidt ertoe dat bedrijven de online beveiliging niet als kernpunt voor het bedrijf zien. Het gevolg is dat hackers nog grotendeels vrij spel hebben binnen de digitale wereld.

 

Eerder dit jaar was het al twee keer raak met internationale cyberaanvallen: WannaCry en Petya. Ondanks het feit dat deze twee aanvallen de wereldwijde media hebben bereikt, is dit slechts het topje van de ijsberg.

 

Hackers proberen op tientallen verschillende manieren om bij data te komen die normaal gesproken goed verborgen moeten zijn.

 

Staatssecretaris van Veiligheid en Justitie Klaas Dijkhoff heeft in een Kamerbrief aangegeven dat het kenniscentrum moet leiden tot betere kennis bij het mkb. Dit heeft als primaire doel de online beveiliging van deze bedrijven naar een hoger niveau te tillen.

 

Daarbij functioneert het kenniscentrum vanaf 2018 ook als informatieportaal, waarbij het mkb op de hoogte gehouden wordt van de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van cybersecurity en nieuwe dreigingen die op het internet spelen.

 

De begroting biedt een bedrag van 26 miljoen euro om de online veiligheid van Nederland te verbeteren. Een bedrag van 2,5 miljoen wordt geïnvesteerd in het kenniscentrum DTC.

 

 

 

Artikel geplaatst op: 29 September 2017

Delen0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2017 BrabantZaken/Delite | Built by Delite, powered by Envation.