Column Annemarie van Gaal - Verleiding

 


 

‘Zeg, mag ik je wat vragen?’ 

Voor me staat een man in een, veel te strak, roze hemd met gebloemde boorden en een stropdas die tot halverwege zijn dikke buik komt.

Hij liep al een tijdje om me heen te dralen, terwijl ik in gesprek was met anderen. Nu staat hij voor me, bezweet en wel.

‘Ja, natuurlijk.’

‘Ben jij eigenlijk getrouwd?’

Mijn hersenen maken overuren. Ik ben niet getrouwd, maar dat moet ik nu niet zeggen. Nu geen mogelijkheid openlaten…

‘Jazeker.’

‘Oh. Jammer.’ De man met de dikke buik zucht diep, draait zich om en loopt weg.

Jaja, al die verleidingen waar je als vrouw tegenwoordig aan bloot staat…

Ik denk trouwens dat bestand zijn tegen verleidingen, een cruciale karaktereigenschap is, als je succesvol wilt zijn. Hoe vaak gebeurt het niet dat ik een deadline moet halen terwijl mijn vriendinnen bellen of ik een wijntje kom drinken op het terras. Deadline gaat voor. Of die weekendtrip naar Parijs die ik op het laatste moment moet afzeggen omdat een project dreigt te mislukken.

En natuurlijk is het verleidelijk om dat wijntje te gaan drinken of Parijs voor te laten gaan, maar dat gaat je geen succes opleveren.

Ik weet dat ik in mijn leven het beste in mezelf naar boven heb gehaald op momenten dat ik mezelf niet liet verleiden. Bijvoorbeeld toen ik uit Zuid-Limburg naar Amsterdam verhuisde en als 20-jarige alleenstaande moeder mijn eigen boontjes moest doppen of toen ik daarna naar Moskou verhuisde ver weg van alles wat me zou kunnen verleiden.

De voldoening die je haalt uit het starten van een onderneming of uit zakelijk succes is onbetaalbaar. Eigenlijk maakt dat je gelukkig. Niet het toegeven aan de verleidingen, maar het succes waar je veel verleidingen voor hebt moeten weerstaan, is verslavend lekker en onbetaalbaar.

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.