Tessa Zijlstra - Omdat jouw leven mij lief is!

 

Uit recent onderzoek is gebleken dat een groot deel van de mensen die een EHBO/BHV-diploma hebben, liever niet reanimeert.


 

Je hebt als slachtoffer meer geluk als je gewoon bewusteloos bent. Dan zijn de EHBO'ers en BHV'ers best bereid om hulp in te schakelen. Als er bloed in het spel is, mag je je afvragen of je geholpen wordt. Omdat mensen bang zijn voor besmetting met wat dan ook.

 

Ik snap dat niet, het is zelfs schokkend!

 

Dat percentage is nog lager bij mensen die hier geen enkele EHBO/BHV-scholing over hebben gevolgd. Daar kan ik meer begrip voor opbrengen, want - dat weten we - kennis is macht.

 

Mijn achtergrond ligt in de verpleging en daar heb ik veel respect gekregen voor het menselijk lichaam. Het bieden van Eerste Hulp is voor mij een soort tweede natuur. Waarom zou je het niet doen? Überhaupt, waarom heeft niet elke Nederlander een EHBO-diploma?

 

Het is een hot topic om alle leerlingen op middelbare scholen een reanimatiecursus te laten volgen en ik ben er een groot voorstander van. De eerste minuten tijdens het verlenen van Eerste Hulp kunnen immers van levensbelang zijn!

 

En ik vraag me af of het zodra het zich voordoet, echt een issue is of je wel of niet reanimeert, wel of niet die snijwond verzorgt. Op het moment dat het aan de orde is, gaat het om je partner, je kind, je collega of gewoon iemand die het op straat overkomt.

 

En jij, ja jij bent degene die deze situatie aantreft. Nee, dan heb je geen tijd om te denken of je het wel wilt. Het overkomt je - nee het overkomt die ander - en dan zet je je schroom, je onzekerheid en al die vragen even opzij, en bied je hulp. Zo goed als je kunt. Want meer kun je niet doen.

 

Maar, dat is mijn mening...

 

Tessa Zijlstra,

Cuore, Training in Reanimatie & AED (kinder-)EHBO en BHV

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.