Vier tips van Ellen Schreuders die met Soupa Doupa is begonnen
In één nacht bedacht ze de basis van haar concept: Soupa Doupa voor home made soepen, sappen en salades. Nog geen jaar is Ellen Schreuders bezig. Met een gezonde dosis 'Waarom-kracht' ('Why Power') en bereid om alle uiteenlopende taken en verantwoordelijkheden op zich te nemen die horen bij een startend bedrijf.
Hier is haar verhaal:
Ellen Schreuders is 31 jaar, horecadochter, optimist & foodlover. Na 10 jaar in de foodindustrie te hebben gewerkt, had ze genoeg gezien. Al dat gerommel met eten, enge toevoegingen en alleen maar focus op de prijs; niet haar wereld. Haar wereld? “Ik ben gek op lekker eten, écht eten. Weg met dat liefdeloze eten. Ik wil eten dat met aandacht is gemaakt, lekker is en iets goeds voor je doet. Bovendien miste ik hier in de buurt van Sittard een plek waar ik iets gezonds kon afhalen als ik zelf geen zin of tijd heb om te koken.”
We treffen elkaar in de keuken van de oude koksschool in de Kleine Steeg in Sittard. Een omgeving waarin Jamie Oliver zich helemaal thuis zou voelen. Ellen is enthousiast, vol energie en vooral heel nuchter. Niet ten onrechte. Er is volop onzekerheid. Bijvoorbeeld dat ze binnen één maand het pand moet kunnen verlaten. “Dan heb je een plan B nodig om snel naar een nieuwe locatie te kunnen verhuizen.” Dit is het eerste jaar en ze laat alles op haar afkomen. “In principe zeg ik overal ‘ja’ op. Ik wil het zelf ervaren: wat vind ik leuk? Wat is businesswise aantrekkelijk? Over twee jaar moet het concept er staan, wil ik gevestigd zijn op een permanente locatie en een leuke boterham verdienen."
Ellen geeft deze vier tips voor startende bedrijven:
1. Laat je niet leiden door mensen uit je omgeving die beloven om zeker klant te worden. Zoek je eigen weg, grijp elke kans met beide handen aan en denk out-of-the-box.
2. Eindelijk de dingen doen zoals je zelf wilt... Dat klinkt erg aantrekkelijk. En dat is het ook. Maar hou er rekening mee dat het ook heel veel tijd en energie kost. Het scheelt enorm als je in je omgeving over een sparringpartner beschikt met ook inhoudelijke kennis. Laat je adviseren, maar verlies je eigen visie niet uit het oog. Dat is tenslotte de reden waarom je begonnen bent.
3. Probeer een zo groot mogelijk netwerk op te bouwen en filter hieruit wat je nu echt leuk vindt en aantrekkelijk is voor de business.
4. Vraag aan elke nieuwe klant hoe hij bij je terecht is gekomen Heel leerzaam! (... en bedank je ambassadeurs voor hun hulp).
Tekst: Jacqueline Munnichs, Zakentaal|TAAL, advies & tekst
Foto: Bas Smeets, www.rockateer.nl
0 reacties