Vier tips van Karin Majkowski hoe jij het best je eigen bedrijf start

 

Je moet het gewoon doen. Dan merk je vanzelf, by trial & error, wat wel en niet werkt.


 

Het is haar statement bij onze kennismaking. Eerste indruk? Een pittige dame die van wanten weet. Met YOU!Students gaat een droom voor Karin Majkowski in vervulling; ze doet niets liever dan wo- en hbo- studenten begeleiden bij hun scripties en tentamens.

 

Vanuit inhoud, betrokkenheid empathie.

 

Hier is haar verhaal:

 

Karin Majkowski studeerde Nederlands recht  en leek aanvankelijk een carrière tegemoet te gaan in de advocatuur. Maar ze maakte na zes jaar een switch: eerst naar de rechtbank en daarna naar Zuyd Hogeschool. Het docentschap gaat haar voortvarend af. Een nieuwe passie. En toch, ze wil meer...

 

Ze ontvangt een openhartige mail van een studente over haar wijze van lesgeven en waarin zij haar expliciet vraagt voor scriptiebegeleiding. “Die mail triggerde me. Het idee is geboren! Een eigen onderneming voor studentenbegeleiding. En die mail? Die draag ik nog altijd bij me in mijn tas.”

 

Maar met een idee alleen ben je er niet, verzekert Karin ons. Dan begint er een proces waarin je je als starter niet moet vergissen: zoeken naar informatie, reflecteren en besluiten nemen. En zonder je collega’s bij het koffieautomaat om even te sparren.

 

“Ik heb mijn ondernemersplan aan diverse mensen laten lezen. De meesten zeggen: ‘Als iemand het kan, ben jij het!.' Ook Marcel van Kasteren van StartersCentrum Limburg inspireert me met zijn verhaal.”

 

Ze leest allerlei boeken over het starten van een eigen onderneming. Bijvoorbeeld Masterclasses van Annic van Wonderen.

 

“En toch, ik moet het ‘gewoon’ zelf doen. Ik realiseer me dat ik aan de slag moet.” Op 11 januari 2016 is YOU!Students een feit.

 

“De huidige stand: een behoorlijk aantal studenten voor de scriptiebegeleiding of die kiezen voor tentamenbegeleiding, twee fantastische medewerkers in dienst en enkele mensen aan de slag op projectbasis.”

 

Karin geeft deze vier tips aan starters:

1. Start bij je passie. Bij mij is dat met empathie en betrokkenheid studenten begeleiden. Begin met waarin jij goed bent, werf daarmee klanten en bouw dan verder uit, zoals je communicatie en website. Kijk wat werkt. Slaat het aan? Dan kun je verder uitbouwen of weer iets nieuws proberen. Doorzetten; vaar je eigen koers!

2. Schrijf een ondernemingsplan, want daarop kun je altijd terugvallen. Maak het plan SMART! Dat is de beste tip die ik ontving van een fantastische vriendin.

3. Hard werken met je hart! Dat werkt voor mij. Met een ondernemersplan structureer je gedachten en al je ideeën. Een eigen onderneming starten, dat kan uiteindelijk niemand anders voor je doen. Gewoon beginnen en dan komt er zoveel moois op je pad.

4. Heb plezier! Omarm je bedrijf, wordt er verliefd op. Dat straal je uit en die liefde ontvang je terug. Go for it!

 

Tekst: Jacqueline Munnichs, ZAKEN|TAAL, van concept tot tekst

 

Zie

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.