Bijstandsaanvragen door ondernemers stabiliseert

 

Het aantal bijstandsaanvragen door zelfstandige ondernemers, is na een onverwachte stijging in het vorige kwartaal, weer gedaald naar basisniveau.


 

De index is gebaseerd op het aantal ondernemers dat een beroep doet op bijstandsverlening voor zelfstandigen (Bbz) in de vorm van krediet en/of uitkering bij circa 300 gemeenten in Nederland.

 

Het Instituut Midden- en Kleinbedrijf (IMK) beoordeelt voor die gemeenten of ondernemingen die een beroep doen op bijstand, in de kern wel levensvatbare bedrijven zijn.

 

In de helft van die gevallen blijkt dit zo te zijn. In de overige gevallen wordt de gemeente geadviseerd geen bijstand te verlenen.

 

De IMK-Index daalde in het tweede kwartaal naar 61, dat wordt gezien als het basisniveau voor het aantal bijstandsaanvragen door ondernemers.

 

“Ook in goede tijden zijn er veel ondernemers met geldnood," zegt IMK-directeur Han Dieperink.

 

“De aantallen zijn minder dan tijdens de crisis, maar ook dit jaar zullen er zo’n 50.000 ondernemers mee ophouden. En zeker niet omdat het allemaal slechte ondernemers zijn, maar bijvoorbeeld door een conflict in de privésfeer of door een zieke medewerker.”

 

Het IMK nam het initiatief voor een nationale hulplijn voor ondernemers, 155-Help-een-Bedrijf. Op 155.nl is een zelftest opgenomen, waarmee ondernemers kunnen vaststellen of zij tot de doelgroep van een ondernemersregeling van de overheid behoren.

 

In het afgelopen jaar deden 4.500 ondernemers die test en van hen bleek 62 procent te voldoen aan de criteria voor die regelingen.

 

foto: ANP

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.