Groei bbp uitzonderlijk hoog in tweede kwartaal

 

Het bruto binnenlands product (bbp) is in het tweede kwartaal van 2017 met 1,5 procent uitzonderlijk hoog gegroeid ten opzichte van een kwartaal eerder.


 

Dit betekent dat de groei de afgelopen twaalf maanden 3,3 procent bedroeg.

 

Deze groei is volgens het CBS vooral te danken aan de uitvoer en de consumptie van huishoudens. Verder namen ook de investeringen weer toe. Het bbp groeit al 13 kwartalen achter elkaar.

 

Een groeicijfer van 1,5 procent is deze eeuw pas twee keer eerder opgetekend. De 21e eeuw telde tot en met het tweede kwartaal van dit jaar 66 kwartalen, hiervan waren er 47 met groei.

 

In hoeverre de groei in het tweede kwartaal een uitschieter is, zal blijken bij de groeicijfers van de komende kwartalen.

 

De productie van de zakelijke dienstverlening groeide in het tweede kwartaal het sterkst. Dat is vooral toe te schrijven aan de uitzendbranche en reisbureaus.

 

Ook de industrie produceerde opnieuw meer dan een jaar eerder. In het tweede kwartaal van 2017 groeide vooral de productie van machines, elektrische en elektrotechnische producten, en transportmiddelen.

 

De delfstoffenwinning produceerde opnieuw minder dan een jaar eerder.

 

foto en bron: CBS

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.