Mkb nog altijd niet opgewassen tegen digitale fraude

 

Bijna twee op de vijf mkb’ers hebben in het afgelopen jaar te maken gehad met vormen van digitale fraude. Zowel op het gebied van kennis als op het vlak van preventieve maatregelen valt nog veel te winnen voor het mkb.


 

Een derde van de mkb’ers geeft aan weinig of helemaal geen kennis te hebben over het voorkomen van identiteitsfraude, faillissementsfraude, ransomware of malware.

 

Dit staat in het rapport Preventie door het mkb tegen digitale fraude van de Kamer van Koophandel.

 

Veel mkb’ers hebben weinig tot geen kennis over het voorkomen van identiteitsfraude waarbij een fraudeur handelt in naam van jouw bedrijf (44 procent), ransomware (39), faillissementsfraude (31), identiteitsfraude waarbij een fraudeur handelt in naam van een ander bedrijf (30) en malware (27 procent).

 

Over acquisitiefraude en spookfacturen weten ze veel meer: slechts 16 procent respectievelijk 5 procent zegt hier weinig of geen kennis van te hebben.

 

258 (49 procent) van de 525 respondenten hebben in het afgelopen jaar te maken gehad met vormen van digitale fraude. In totaal is er in 146 van deze gevallen (57 procent) ook financiële schade geweest. Deze schade loopt uiteen van 40 tot 250.000 euro.

 

illustratie: depositphotos.com

 

Lees verder

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.