Kabinet wil wet DBA voor zzp'ers in 2020 vervangen

 

Het kabinet streeft ernaar op 1 januari 2020 de wet DBA voor zzp'ers te vervangen door een 'webmodule' voor opdrachtgevers. Dat schrijft minister Koolmees van Sociale Zaken aan de Tweede Kamer.


 

Via die module kunnen opdrachtgevers aangeven in welke gezagsverhouding zij met de zzp'er werken. Zo kunnen zij aantonen dat zij echt opdrachtgever zijn en geen verkapte werkgever die eigenlijk sociale premies moet betalen.

 

In de brief van de minister staat verder dat het kabinet voor 2018 wetgeving voorbereidt die de kloof tussen vaste contracten en flexibele arbeid moet verkleinen. Die wetten gaan dan uiterlijk in 2020 in.

 

Koolmees wil in overleg met werkgevers, werknemers, pensioenfondsen, ondernemers en de SER ook afspraken maken over het pensioenstelsel, arbeidsongeschiktheid, de gevolgen van robotisering en arbeidsdeelname van ouderen en mensen met een arbeidsbeperking.

 

Maar omdat de vraagstukken zo ingewikkeld zijn en de belangen soms ver uit elkaar liggen, gaat Koolmees niet proberen een allesomvattend Sociaal Akkoord te sluiten, zoals het vorige kabinet deed.

 

"Maar ik zie nog genoeg aanknopingspunten om met alle partijen in gesprek te blijven," zegt de minister.

 

illustratie: zipconomy.nl

bron: NOS

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
Nieuws van onze leden
Jumbo distributiecentrum bloemenJumbo verhuist distributiecentrum bloemen Jumbo heeft vandaag de deuren geopend van haar nieuwe distributiecentrum en binderij voor bloemen. Door de groeiende populariteit van boeketten en bloemen bij Jumbo, was de vorige locatie aan de Zuidkade te krap geworden. Het nieuwe pand aan Amert 504 in Veghel heeft een oppervlakte van maar liefst 5.000 m², een verdubbeling van de capaciteit. Dankzij de nieuwe locatie kan Jumbo aan de sterk groeiende vraag naar bloemen blijven voldoen en seizoenspieken opvangen. De focus komt te liggen op de productie van boeketten. Deze worden ter plekke met de hand gemaakt door de bindsters van Jumbo. Het nieuwe distributiecentrum werd geopend door Kitty van Eerd - echtgenote van Karel van Eerd, oprichter van het familiebedrijf. Tevens nam zij de allereerste bos bloemen in ontvangst.
Berg & PartnersTijd voor reflectie bij Berg&PartnersDe wereld om ons heen verandert in razend tempo. Dat heeft direct en indirect invloed op de manier waarop bedrijven moeten worden geleid en ingericht. Om nu, maar zeker ook in de toekomst succesvol te blijven, is het noodzakelijk om als organisatie jezelf opnieuw te blijven uitvinden. Dat vraagt echter veel van de decision makers. Het Eindhovense bureau Berg & Partners ondersteunt directie en management, hun medewerkers en daarmee de hele organisatie in het begeleiden van succesvolle veranderingen of nieuw perspectief. Een openhartig interview met oprichter en partner Marcel van Bergen én partner in crime Wilbert Savonije. Samen met een team van 11 professionals ondersteunen zij onder andere directie en management van MKB-ondernemingen, familiebedrijven, multinationals en zorginstellingen in hun next steps als leiders.
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.