Nieuwe zonneauto gefinancierd met worstenbroodjes

 

De populaire worstenbroodjes van het Eindhovense familiebedrijf Houben Worstenbrood worden vanaf heden op een bijzondere locatie afgebakken. Het bedrijf lost het gebrek aan capaciteit in de eigen ovens op door samen te werken met de studenten van Solar Team Eindhoven. In een door de studenten zelfgebouwde oven worden vanaf deze week naast de onderdelen voor de nieuwe zonneauto wel vierduizend worstenbroodjes per dag gebakken.


 

Houben Worstenbrood kampt al tijden met capaciteitsproblemen, "We bakken vaak wel 4000 worstenbroodjes per dag, maar dat is bij lange na niet genoeg om alle aanvragen te kunnen voorzien." vertelt Bart Houben. "Dankzij Solar Team Eindhoven's reusachtige oven kan Houben Worstenbrood doorgroeien en daarnaast ook bijdragen aan een duurzame toekomst.". De studenten krijgen een deel van de opbrengst van de verkochte 'zonnebroodjes' om de nieuwe auto mee te financieren.

Om half 7 vanochtend stonden de mannen van Houben Worstenbrood op de stoep bij de Brainport Industries Campus; de productielocatie van Solar Team Eindhoven. Terwijl de studenten mallen prepareren vullen de bakkers honderden stukjes deeg met varkensgehakt. Omstebeurt gaat er een lading worstenbroodjes of een van de enorme mallen de oven in. De mallen worden gebruikt om de grote onderdelen van de zonneauto van het lichte en sterke materiaal koolstofvezel te maken. Volgens Luuk van Voorst is het een efficiënte samenwerking: "In de tijd dat wij de mallen schuren en bekleden met lagen koolstofvezel wordt de oven niet gebruikt. En met een lege oven valt geen droog brood te verdienen."

 

Sinds maart zijn de studenten van Solar Team Eindhoven volop bezig met de productie van de nieuwe zonneauto op de Brainport Industries Campus. Voor het eerst in de geschiedenis van het team wordt de auto volledig in Eindhoven geproduceerd. Om dit mogelijk te maken bouwden de studenten zelf een zeecontainer om tot oven die wordt gebruikt voor het afbakken van de wel vijf meter lange mallen. Ondanks dat de bouw al is gestart worstelen de studenten nog met de financiering van het project: "samenwerkingen met grote namen uit de regio zijn broodnodig.".

 

De eerste lading ging als warme broodjes over de toonbank, maar het hoogtepunt van de samenwerking moet nog komen. In de zomer staat Houben bijna elke dag met een foodtruck op een festival en presenteert het team de zonneauto. "Een zonneauto is méér dan een auto, het is een energiefabriek op wielen" aldus Luuk van Voorst. Wat de potentie is van de zonneauto als energiefabriek op wielen? "Nu bouwen we een zonneauto dankzij worstenbroodjes, wie weet bouwen we in de toekomst worstenbroodjes met een zonneauto."

3 reacties

Geplaatst door Kitty en Jan Willems
Een zeer verrassende maar wel zeer positieve samenwerking. Succes beide partijen!!
Geplaatst door N. Greve-Houben
Wat een vooruitstrevend en inspirerend project! Ik wens jullie allen een mooi resultaat!
Geplaatst door Theo Hoex
Kenniscreatie in optima forma. Dat smaakt vast naar meer !!

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.