Ict-kosten gemeenten blijven oplopen

 

De Nederlandse gemeenten geven dit jaar gemiddeld per bewoner 84 euro uit aan ict, twee euro méér dan in 2017.  Ook groeit het ict-personeelbestand bij gemeenten, blijkt uit de ICT Benchmark Gemeenten van M&I/Partners, uitgevoerd bij 35 gemeenten.

 

 


 

Volgens de cijfers slokt ict gemiddeld 2,8 procent van de gemeentelijke begroting op, omdat digitalisering steeds hoger op de agenda staat. Ook worden gemeentelijke taken vaker ontworpen op basis van ict in plaats van ondersteund met ict. Daardoor groeit het deel van de gemeentelijke begroting dat naar automatisering gaat. Personeel en software blijven de hoogste kostenposten. Samen zijn ze verantwoordelijk voor ruim tachtig procent van de totale kosten. In 2005 was dat nog net geen zeventig procent.

Volgens adviesbureau M&I/Partners zet de stijging in ict-kosten de komende jaren door. Voortgestuwd door ontwikkelingen als datagedreven werken, de Omgevingswet, smart cities, de verdere digitalisering van diensten voor burgers en ondernemers en het Common Ground-programma voor een gemeenschappelijke ict-architectuur bij gemeenten.

Gemeenten, met een inwonertal boven de honderdduizend, zijn gemiddeld 89 euro per inwoner kwijt zijn aan ict. Bij kleinere gemeenten gaat het om gemiddeld 84 euro. Middelgrote gemeenten (met een inwoneraantal tussen de zestigduizend en honderdduizend) besteden met 78 euro per inwoner relatief het minst aan automatisering.

Het adviesbureau constateert verder dat er steeds minder pc's op de bureaus van ambtenaren staan. In 2010 was dat nog negentig procent, nu staat er nog maar op dertig procent van de werkplekken een pc. Gemeenten werken veel meer met laptops en dat ziet M&I terug in de uitvraag bij aanbestedingen.

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.