Datalekken bij een derde MKB

 

Ruim één op de drie MKB’ers, bedrijven tot 50 medewerkers, is dit jaar al geconfronteerd met een datalek. Dat blijkt uit wereldwijd onderzoek van Kaspersky onder 1138 bedrijven. In vergelijking met 2018 is dat een toename van zes procent.

Ook middelgrote en grote organisaties kampen steeds vaker met een datalek, maar hier volgens Kaspersky de toename tussen de twee en drie procent.

 


 

Beveiligingsmaatregelen om cyberincidenten te voorkomen, lijken ontoereikend bij kleine ondernemingen. Een van de drie bedrijven laat de beveiliging over aan de individuele computergebruiker. Tegelijkertijd is de impact op bedrijfsprocessen er niet minder op. Het verstoren van bedrijfsprocessen, -uitval en verlies van vertrouwelijke gegevens kan grote financiële en/of negatieve reputatiegevolgen hebben. Zeker nu ook de AVG-wetgeving van toepassing is waarbij bedrijven risico lopen op financiële sancties.

‘Oplossingen voor thuisgebruikers zijn niet toereikend voor bescherming van servers of andere bedrijfsspecifieke digitale producten of applicaties’, meent Martijn van Lom, general manager Noord-Europa bij Kaspersky. Volgens hem maakt malware geen onderscheid onder type slachtoffers van cybercriminaliteit. ‘Zelfs zeer kleine bedrijven kunnen grote hoeveelheden gevoelige gegevens verliezen. Inmiddels biedt de markt meer dan voldoende geavanceerde beveiligingsproducten. Daarmee zijn grote investeringen niet langer nodig, bijvoorbeeld voor de inhuur van allerlei experts. Het is een kwestie van kiezen voor het juiste beveiligingsproduct.’

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.