Limburgs bedrijf ontwikkelt bijzonder systeem met wegschuivende panelen

 

Voor het nieuwe zomerseizoen levert bouwbedrijf Bright Buildings uit Heerlen een bijzondere zwembadaccommodatie op in het Nederlandse vakantiegebied de Betuwe.


 

Niet alleen de gevel, ook het transparante dak van het nieuwe zwembad op vakantiepark het Eiland van Maurik kan voor de helft wegschuiven. De grens tussen binnen en buiten vervaagt (zie illustratie).

 

Het zwembad is momenteel in aanbouw in het recreatiegebied aan de Neder-Rijn in de Betuwe. Voor het seizoen losbarst, moet het open. Door de nieuwe faciliteit kan Eiland van Maurik een seizoen verlengende activiteit aanbieden.

 

Bright Buildings ontwikkelde zelf een compleet nieuw bewegingsmechaniek. Want volgens directeur Gertjan Grimbergen wordt de firma  - onderdeel van de Grimbergen Group en zusterbedrijf van internationaal bouwer Thermoflor - steeds vaker gevraagd naar beweegbare gevels en daken.

 

“De grens tussen binnen en buiten vervaagt steeds meer. Zeker in de lichte constructies, waarin wij gespecialiseerd zijn en die we neerzetten voor retail- en  leisurecomplexen."

 

De constructie op het Eiland van Maurik wordt deels over een bestaand waterpark voor kleintjes  neergezet. Het zwembad er pal naast is nieuw. Daaroverheen zet Bright Buildings een grote transparante zadeldakconstructie.

 

De spanten zijn van staalprofielen, de gevel van glas en het dak van polycarbonaat. De besturing kan automatisch worden ingesteld en reageren op de omstandigheden buiten, maar de beheerders van het zwembad kunnen uiteraard ook zelf sturing geven. In vijf minuten tijd kunnen zij het dak openen of sluiten.

 

De ruiten van de gevels kunnen telescopisch omhoog wegschuiven. “Bestaande systemen voldeden niet aan onze eisen," aldus Gertjan Grimbergen.

 

"Daarom hebben we zelf  een riemaandrijving gefabriceerd die vrijwel compleet in de stijlen is ondergebracht. Je ziet er niks van, het is veilig en het werkt soepel.”

 

Voor het dak is een nog ingenieuzere constructie bedacht. De panelen van het zadeldak kunnen aan weerszijden van de nok naar beneden zakken en schuiven dan over de panelen bij de goot. Wat betreft de isolatiewaarden en luchtdichtheid voldoen de hefgevels en schuifdaken ruimschoots aan de in het bouwbesluit gestelde eisen voor transparante delen van een gebouw.

 

Zie ook

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.