Fontys Hogescholen geeft boek uit over circulaire economie

 

4’33” time for a circular economy, is de titel van een nieuw boek over circulaire economie, uitgegeven door Fontys Hogescholen.


 

Een transformatie naar een nieuw economisch paradigma gaat niet vanzelf: wij maken als mensen onderdeel uit van het gevestigde systeem en gedragen ons daar ook naar.

 

Om een echte transformatie te kunnen maken naar een samenleving met nieuwe en andere waarden, moeten we eerst te rade gaan bij onszelf.

 

Waarom doe ik wat ik doe? Hoe verhoud ik mij tot anderen en de samenleving? Wat is het effect daarvan? Word ik daar gelukkig van? Kan het ook anders?

 

We moeten leren om kritisch te kijken naar onszelf, de natuur, de maatschappij, de systemen die wij gecreëerd hebben, waaronder ook ons eigen onderwijssysteem.

 

Dit nadenken en bezinnen kan alleen vanuit rust en stilte. In het muziekstuk 4’33” van componist John Cage spelen de opgestelde muzikanten 4 minuten en 33 seconden lang geen noot.

 

Met de verwijzing naar dit muziekstuk willen de schrijvers benadrukken dat het nemen van rust en stilte in een tijd van een steeds sneller draaiende economie met meer en meer burn-outs (van mensen, systemen en uiteindelijk ook de aarde) geen vanzelfsprekendheid is.

 

Het boek is geschreven door het ‘collectief circulaire economie’, een samenwerkingsverband tussen auteurs van binnen en buiten Fontys.

 

Het boek is verkrijgbaar via onder andere managementboek.nl

 

illustratie: Gispen

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
Nieuws van onze leden
Jumbo distributiecentrum bloemenJumbo verhuist distributiecentrum bloemen Jumbo heeft vandaag de deuren geopend van haar nieuwe distributiecentrum en binderij voor bloemen. Door de groeiende populariteit van boeketten en bloemen bij Jumbo, was de vorige locatie aan de Zuidkade te krap geworden. Het nieuwe pand aan Amert 504 in Veghel heeft een oppervlakte van maar liefst 5.000 m², een verdubbeling van de capaciteit. Dankzij de nieuwe locatie kan Jumbo aan de sterk groeiende vraag naar bloemen blijven voldoen en seizoenspieken opvangen. De focus komt te liggen op de productie van boeketten. Deze worden ter plekke met de hand gemaakt door de bindsters van Jumbo. Het nieuwe distributiecentrum werd geopend door Kitty van Eerd - echtgenote van Karel van Eerd, oprichter van het familiebedrijf. Tevens nam zij de allereerste bos bloemen in ontvangst.
Berg & PartnersTijd voor reflectie bij Berg&PartnersDe wereld om ons heen verandert in razend tempo. Dat heeft direct en indirect invloed op de manier waarop bedrijven moeten worden geleid en ingericht. Om nu, maar zeker ook in de toekomst succesvol te blijven, is het noodzakelijk om als organisatie jezelf opnieuw te blijven uitvinden. Dat vraagt echter veel van de decision makers. Het Eindhovense bureau Berg & Partners ondersteunt directie en management, hun medewerkers en daarmee de hele organisatie in het begeleiden van succesvolle veranderingen of nieuw perspectief. Een openhartig interview met oprichter en partner Marcel van Bergen én partner in crime Wilbert Savonije. Samen met een team van 11 professionals ondersteunen zij onder andere directie en management van MKB-ondernemingen, familiebedrijven, multinationals en zorginstellingen in hun next steps als leiders.
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.