Fontys Hogescholen geeft boek uit over circulaire economie

 

4’33” time for a circular economy, is de titel van een nieuw boek over circulaire economie, uitgegeven door Fontys Hogescholen.


 

Een transformatie naar een nieuw economisch paradigma gaat niet vanzelf: wij maken als mensen onderdeel uit van het gevestigde systeem en gedragen ons daar ook naar.

 

Om een echte transformatie te kunnen maken naar een samenleving met nieuwe en andere waarden, moeten we eerst te rade gaan bij onszelf.

 

Waarom doe ik wat ik doe? Hoe verhoud ik mij tot anderen en de samenleving? Wat is het effect daarvan? Word ik daar gelukkig van? Kan het ook anders?

 

We moeten leren om kritisch te kijken naar onszelf, de natuur, de maatschappij, de systemen die wij gecreëerd hebben, waaronder ook ons eigen onderwijssysteem.

 

Dit nadenken en bezinnen kan alleen vanuit rust en stilte. In het muziekstuk 4’33” van componist John Cage spelen de opgestelde muzikanten 4 minuten en 33 seconden lang geen noot.

 

Met de verwijzing naar dit muziekstuk willen de schrijvers benadrukken dat het nemen van rust en stilte in een tijd van een steeds sneller draaiende economie met meer en meer burn-outs (van mensen, systemen en uiteindelijk ook de aarde) geen vanzelfsprekendheid is.

 

Het boek is geschreven door het ‘collectief circulaire economie’, een samenwerkingsverband tussen auteurs van binnen en buiten Fontys.

 

Het boek is verkrijgbaar via onder andere managementboek.nl

 

illustratie: Gispen

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.