Cuore Weert helpt beroepsvaart aan meer veiligheid

 

Er moet meer aandacht zijn voor eerste hulp op een schip, vindt Tessa Zijlstra, die zich daarom in Weert met haar bedrijf Cuore op de binnenvaart richt.


 

Ze heeft de cursussen Acute zorg aan Boord en BHV voor de Binnenvaart geschreven, toegespitst op veiligheid en reanimatie.

 

Tessa Zijlstra, zelf een schipperskind en getrouwd met een schipper, weet dat het veiliger kan.

 

Ze heeft 10 jaar in een verpleeghuis gewerkt en nog eens zes jaar verpleegkundigen praktijkles gegeven. Sinds vijf jaar draait ze fulltime met Cuore ('hart' in het Italiaans).

 

“Schepen met personeel aan boord, daar gaat het best goed. Maar bij de man-vrouwschepen zonder personeel is nog heel wat te halen: de kennis van reanimeren, het dragen van zwemvesten en überhaupt de kennis van EHBO."

 

Want het gevaar loert om de hoek: “Een hartinfarct, buiten boord vallen." De meeste mensen in de scheepvaart hebben echter geen tijd om aan wal cursussen te volgen.

 

“Daarom geef ik les aan boord. Ik kom naar ze toe. Als schippersdochter weet je wanneer ze tijd hebben, bijvoorbeeld tussen kerst en oud-en-nieuw.”

 

De theorie van haar cursussen gaat via e-learning. Voor de praktijk komt ze aan boord: een halve dag voor de Acute zorg aan Boord en een hele dag voor de BHV. Een cursus reanimatie duurt drie uurtjes.

 

De door haar ontwikkelde cursussen Acute Hulpverlening hebben internationale erkenning gekregen. “Het is mijn ideaal als de cursus wordt vertaald in het Engels en Duits; dat zou goed uitkomen omdat aan boord van een schip vaak verschillende nationaliteiten werken.”

 

Zie

 

 

 

0 reacties

Plaats je reactie:

Ik ben geen robot
© 2019 BrabantZaken | Built by Delite, powered by Envation.